Blog-Noutati

Efectele radiatiilor ultraviolete asupra sanatatii

Efectele radiatiilor ultraviolete asupra sanatatii

Prea mult soare este periculos

efectele radiatiilor ultraviolete

Lumina solara, un lucru esential pentru viata, poate fi foarte periculoasa pentru sanatatea umana. Expunerea excesiva la soare este asociata cu cresterea riscului de aparitie a mai multor tipuri de cancer de piele, cataracta si alte afectiuni oculare si cu imbatranirea precoce a pielii. De asemenea, poate afecta in mod negativ abilitatea oamenilor de a rezista infectiilor si compromite eficacitatea programelor de vaccinare.

Lumina solara este energie electromagnetica, care se propaga prin unde electromagnetice. Din punct de vedere al sanatatii cele mai importante parti ale spectrului electromagnetic sunt: radiatiile ultraviolete (UV), invizibile pentru ochiul uman, lumina vizibila care ne permite sa vedem si radiatia infrarosie care este principala noastra sursa de caldura, de asemenea invizibila pentru ochiul uman. Expunerea excesiva la acestea reprezinta un risc important pentru sanatate.

Pielea

Expunerea prelungita la radiatii ultraviolete determina aparitia unor modificari cronice ale pielii. Acestea declanseaza pe termen lung diferite tipuri de cancer de piele. Melanomul este cel mai periculos pentu viata; un numar crescut de alunite (anomalii benigne ale melanocitelor) si o gama larga de alte modificari induse de radiatiile UV lezeaza keratinocitele si vasele de sange.

Leziunile UV de la nivelul tesutului fibros sunt deseori descrise ca imbatranirea determinata de bronzarea de catre razele solare. Aceasta face ca oamenii sa arate mai batrani deoarece pielea lor isi pierde elasticitatea si este ridata. Se estimeaza ca mai mult de 2 milioane de cancere non-melanom si 200.000 de melanoame maligne apar in lume in fiecare an.

Daca ozonul stratosferic ar scadea cu 10% la cifrele de mai sus se vor adauga inca 300.000 nonmelanoame si 4500 melanoame pe an in lumea intreaga. Rasa caucaziana are un risc mai mare de cancer de piele datorita lipsei relative de pigmentare a pielii.

Incidenta mondiala a melanomului malign continua sa creasca, si este puternic legata de frecventa expunerii recreationale la soare si istoricul de arsuri solare. Exista evidente ca riscul pentru melanomul malign este de asemenea legata de actiunea intermitenta a radiatiei UV asupra pielii, in special in copilarie si expunerea la lampi solare. Totusi, aceste rezultate sunt inca preliminarii.

Ochii

Radiatiile ultraviolete pot afecta ochii prin reflexia solului, luminozitatea cerului, reflexia atmosferica si lipsa ochelarilor de soare. Efectele acute sunt fotokeratita si fotoconjunctivita, asemanatoare arsurilor solare, dar reversibile si prevenibile cu ochelari de soare. Efectele cronice includ pterigium, cancer conjunctival si cataracta.

Cataracta este responsabila de orbirea a aproximativ 20 de milioane de oameni, din care peste 20% se datoreaza razelor ultraviolete. Fiecare reducere cu 1% a ozonului stratosferic creste cu 0,5% numarul de cazuri de cataracta cauzate de radiatiile UV solare.

Privirea directa spre soare sau obiecte stralucitoare poate cauza leziuni grave la nivelul retinei, in special in foveea centralis sau macula lutea, zona ce permite observarea detaliilor. Distrugerea celulelor din aceasta zona poate duce la dizabilitate vizuala severa, afectand capacitatea de a citi, coase, privi la televizor, recunoaste fete, conduce sau desfasura alte activitati care implica observarea detaliilor.

Sistemul imunitar

Radiatiile ultraviolete afecteaza raspunsul imun prin modificarea celulelor responsabile de acesta. Expunerea la UV suprima raspunsurile imune la rozatoare si oameni, crescand susceptibilitatea la infectii. Mecanismele de imunosupresie sunt similare la rozatoare si oameni. Aceasta actiune a razelor UV poate reduce eficacitatea vaccinurilor si creste riscul de infectii. Sunt necesare studii suplimentare pentru a sustine aceasta teorie.

Efectele termale

Incalzirea tesuturilor corpului uman este principalul efect al radiatiilor infrarosii. Radiatia infrarosie in exces poate provoca accidente vasculare cerebrale datorate caldurii si alte reactii similare in special la persoanele in varsta, persoane cu disabilitati sau cei foarte tineri. La un nivel moderat de expunere, senzatia de caldura determinata de soare este relaxanta.

Masuri de protectie

Metodele de protecție personală împotriva radiațiilor UV includ îmbrăcăminte adecvată, pălărie și utilizarea cremelor cu factor de protecție solară. Ochelarii cu filtru UV sunt necesari pentru protecția ochilor. Evitarea expunerii directe la soare timp de patru ore în timpul intervalului de vârf al zilei poate reduce expunerea la UV.

Cremele cu filtre solare cu spectru larg ar trebui utilizate atunci când alte metode de protecție nu sunt suficiente. Unele creme absorb bine radiațiile UVB, dar nu pe cele UVA cu unde lungi. Persoanele care folosesc creme protective ar trebui să opteze pentru cele cu un factor de protecție mare și să înțeleagă că acestea sunt destinate protecției pielii, nu bronzării.

Suprafețele naturale reflectă mai puțin de 10% din radiații UV, dar zăpada proaspătă poate reflecta până la 80%, iar nisipul între 10-25%, ceea ce crește expunerea la UV pentru schiori și înotători.

Click pentru a vota aceast articol!
[Total: 0 Average: 0]

Related Posts